autotirgus | biznesam | būvniecība | ceļojumi | finanses | izglītība | lauksaimniecība | mājai | mediji | īpašums | pārtika | parvadājumi | ražošana | skaistums | tehnoloģijas | tiesības | tirdzniecība | veselībai

2017. gada nozīmīgākās izmaiņas nodokļu sistēmā

Jaunais gads kā ierasts saistīts arī ar jaunumiem Latvijas nodokļu sistēmā, to piemērošanas kārtībā un valsts fiskālajā politikā kopumā. SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis apkopojis tās izmaiņas, kas 2017. gadā iedzīvotājus ietekmēs visvairāk.

1. Minimālā mēnešalga 2017. gadā pieaugs par 10 eiro – no 370 līdz 380 eiro. Minimālo algu vai mazāk saņem 21.5% no visiem strādājošajiem jeb 171.3 tūkstošu darbinieku. 2017. gadā nodokļa atvieglojuma apmērs par vienu apgādībā esošu personu paliek nemainīgs – 175 eiro.

2. 2017. gadā tiks ieviesta jauna darba samaksas sistēma policistiem, tiesu darbiniekiem un ieslodzījuma vietās strādājošajiem. Tāpat finansējums palielināts pedagogu darba samaksas reformas turpināšanai un pensiju indeksācijai.

3. Sākot ar nākamo gadu, ar iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) neapliks stipendijas līdz 280 eiro mēnesī. Tas skar stipendijas, ko izglītojamajam maksā uzņēmējs vai nevalstiskā organizācija, kā arī tās, ko par medicīniskās izglītības programmas apguvi maksā ārstniecības iestāde.

4. Sākot ar 2017. gadu, mainās iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumi iemaksām pensiju fondos – turpmāk, ja iemaksa tiks saglabāta pensiju fondā mazāk par 2 gadiem, IIN atlaide būs jāatmaksā valstij.

5. Papildu finansējums tiks piešķirts pabalstu palielināšanai. Ģimenes valsts pabalsts par ceturto un katru nākamo bērnu pieaugs no 34.14 līdz 50.07 eiro. Tiek palielināts atbalsts bez vecākiem palikušajiem bērniem, apgādnieka zaudējuma gadījumā, un apgādnieka zaudējuma pensiju piešķirs katram bērnam par katru no mirušajiem vecākiem. Tāpat finansējums paredzēts, lai psiholoģisko palīdzību nodrošinātu arī aizbildņiem.

6. 2017. gadā turpināsies valsts atbalsta programmai mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem (Altum), kas ļaus turpināt ģimenēm ar bērniem izsniegt galvojumus mājokļa iegādei.

7. Turpmāk bezdarbnieku pabalstu izmaksās tikai tad, ja būs nostrādāti 12 mēneši 16 mēnešu periodā. Līdz šim bija nepieciešams 12 mēnešu periodā nostrādāt 9 mēnešus.

8. Tāpat tiks ieviests kvalifikācijas periods slimības pabalsta iegūšanai. Tas būs trīs mēneši pēdējo sešu mēnešu laikā vai seši mēneši pēdējo divu gadu laikā.

9. Palielināsies akcīzes nodoklis cigarillām un citiem tabakas izstrādājumiem.

10. Pieaugs dabas resursu nodokļa likme iepakojumam un vienreiz lietojamiem galda traukiem, kā arī dzeramajam ūdenim. Visu veidu riepām nodokļa likme pieaugs divkārt.

11. Par braukšanu ar ārvalstīs reģistrētu auto turpmāk nāksies maksāt. Nodoklis atkarīgs no auto lietošanas ilguma, kas būs 10 eiro dienā vai 1000 eiro gadā.

12. Ar 2017. gadu reģistrācijas nodoklis nebūs jāmaksā, taču ekspluatācijas nodokļa likmes 2009. gada un jaunākiem auto rēķinās pēc CO2 izmešu apjoma. Papildus transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmei būs noteikta 300 eiro likme vieglajiem auto, kam motora tilpums ir lielāks par 3500 kubikcentimetriem. Atvieglojumi paredzēti daudzbērnu ģimenēm un lauksaimniekiem.

13. Ikmēneša neapliekamais minimums 2017. gadā samazināsies līdz 60 eiro. Maksimālais gada neapliekamais minimums 2017. gadā ir 1380 eiro. Gada apliekamā ienākuma apmērs, līdz kuram piemēro maksimālo gada neapliekamo minimumu, ir 4800 eiro. Savukārt gada apliekamais ienākuma apmērs, virs kura piemēro tikai minimālo gada neapliekamo minimumu, ir pieaudzis līdz 13 200 eiro. Strādājošie nodokļu starpību starp piemēroto neapliekamo minimumu un noteikto diferencēto gada neapliekamo minimumu, varēs atgūt 2018. gadā, Valsts ieņēmumu dienestā iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

14. 2017. gadā tiek ierobežoti skaidras naudas darījumi starp fiziskām personām. Ja summa pārsniedz 7200 eiro, tie ir veicami, izmantojot banku.

15. Mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likme nākamgad pieaugs līdz 15%. Uzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 7000 eiro gadā MUN likme būs 12%. Iecere par minimālās sociālās iemaksas ieviešanu ir noraidīta.

Foto:Puurchantal/https://pixabay.com/en/users/Puurchantal-727695//https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Pievienot komentāru